chinteni.net

Ştiri şi informaţii din Chinteni

S-a resfințit biserica din Pădureni: IPS Andrei a fost întâmpinat cu o caleașcă trasă de cai, care l-a transportat până la biserică

În Duminica a 4-a după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), 2 iulie 2023, zi în care este prăznuit și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Pădureni, comuna Chinteni, județul Cluj, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale.

„La intrarea în sat, conform tradiției, ierarhul a fost întâmpinat cu o caleașcă trasă de cai, care l-a transportat până în fața lăcașului de cult.

De la ora 8:30, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit slujba de resfințire a bisericii parohiale, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, edificată între anii 1922-1923. Restaurat și înfrumusețat în ultimii cinci ani, la interior și exterior, lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici.

În continuare, pe un podium special amenajat în proximitatea bisericii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat sfânta Liturghie.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Credința puternică, concretizată prin fapte”, dându-l exemplu în acest sens pe Sfântul Ștefan cel Mare. Acesta a întemeiat Mitropolia din Feleac și Episcopia din Vad, de unde vine și denumirea de azi a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de teologi al Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gheorghieni.

La finalul slujbei, preotul paroh Ioan-Marius Gherghel a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. În semn de prețuire și recunoștință, acesta i-a oferit Înaltpreasfinției Sale o icoană cu Sfânta Treime, iar primarului comunei Chinteni, Lucia Magdalena Suciu, de care aparține administrativ-teritorial localitatea Pădureni, i-a oferit o icoană cu Sfânta Maria Magdalena și Sfânta Muceniță Lucia Fecioara ținând în mâini biserica din Pădureni.

Pentru întreaga activitate administrativă și pastorală, Mitropolitul Andrei l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală, pe parohul Ioan-Marius Gherghel. Domnul Ioan Ionuț a primit Crucea Transilvană pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului. Primarul comunei Chinteni – doamna Magdalena Lucia Suciu și domnul Vasile Salanță au fost distinși cu Ordinul „Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin”. Viceprimarul comunei Chinteni – domnul Teodor Miron, domnul Florin Pop și domnul Dan Mureșan au primit Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Pictorul asist. univ. dr. Gabriel Ștefan Solomon și familia Roba Petrică și Monica au primit Ordinul „Sfinții Martiri Năsăudeni”.

La slujbă au participat autorități civile și militare, fiii satului și numeroși credincioși, o parte fiind îmbrăcați în straie populare” arată oficialii Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

 

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *