chinteni.net

Ştiri şi informaţii din Chinteni

Benedict Bistriţeanul a fost în vizită de lucru în parohiile din Chinteni

Joi, 2 iulie, PS Părinte Benedict Bistriţeanul a fost în vizită de lucru în parohiile din Comuna Chinteni, Protopopiatul Cluj I.

„PS Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului a efectuat, joi, 2 iulie, o vizită de lucru în parohiile Comunei Chinteni, arondate Protopopiatului Ortodox Român Cluj I. PS Părinte a fost însoţit de către PC Părinte Protopop Dan Hognogi.

Primul popas a fost Parohia Ortodoxă Pădureni, cu filia Satu Lung, unde slujeşte Părintele Ioan Marius Gherghel, instalat în urmă cu doi ani.

A urmat Parohia Feiurdeni, unde PS Părinte Benedict a fost întâmpinat de Părintele Ioan Cherhaţ.

Aici, PS Părinte s-a închinat în Biserica cu hramul `Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil`, ridicată între anii 1927-1938, în timpul păstoririi părintelui Ioan Crăciunean şi care se află pe lista monumentelor istorice.  În perioada edificării aceastei biserici au făcut parte din consiliul parohial următorii: Alexă Anca, prim consilier, Petru Pralea, casier, Aurel Rarău, Teodor Pop, Vasilică Câmpean al Totului, Ştefan Raţiu, Cornel Gocan, Vasilică Câmpean al Natului, Ioan Crişan, Simion Gocan, Valer Drăgan, Ioan I. Nicolae Raţiu, Valer Gădălean, Cornel Pop, Simion Gliga, Valer Pop şi Ştefan Gădălean.

Zidirea bisericii a fost încredinţată antreprenorului Ştefan Lucaci având ca maistru pe Iosif Solosaiete din Huedin, pentru suma de 1.700.000 lei. Toată piatra a fost adusă din localitatea Satu Lung, nisipul din Apahida, iar restul de la Cluj, cu căruţele. Deoarece în anul zidirii bisericii a fost secetă mare, apa a fost adusă de sus, de pe tăuri, pe un canal tras cu plugul, lung de 1,5 km. Biserica este construită sub formă de cruce, având o lungime de 27 metri şi o lăţime de 14 metri; are de asemenea 2 turnuri mari şi patru mici. În anul 1931 părintele Ioan Crăciunean a fost mutat la Valea Lungă, lângă Blaj, iar în locul său a fost transferat pr. Leontin Florian, care a continuat lucrările la biserică, care s-au terminat în 1938, pentru că tot în acel an la 6 august. Clopotele bisericii sunt în număr de trei: două sunt cumpărate de Ioan Rus din Feiurdeni şi unul de Pop Ştefan din Pădureni. Părintele Ioan Cherhaţ este autorul unei monografii intitulată `Feiurdeni, ieri şi azi`.

De la Feiurdeni, PS Părinte Benedict s-a deplasat la Măcicaşu, cu filia Sânmărtin, unde slujeşte foarte tânărul părinte Simion Valeriu Toderean, instalat în luna februarie 2020. S-au vizitat ambele Biserici cât și casa parohială din Măcicașu, renovată recent.

În parohia Deuşu PS Părinte s-a închinat în Biserica cu hramul `Naşterea Maicii Domnului`. Aici, prima biserică, din lemn, a fost ridicată în anul 1740, având formă de navă. Actuala biserică a fost ridicată între anii 1951 şi 1956, iar pictura a fost realizată în 1963 de pictorul Vasile Moraru. Clopotul a fost achiziţionat la 23 mai 1971 şi a fost sfinţit de către vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Acoperişul bisericii a fost refăcut în 2011 şi tot atunci a fost decopertată vechea tencuială şi s-a montat o instalaţie electrică nouă. De asemenea s-a vizitat capela mortuară ridicată în Vechea.

Ultima oprire a avut loc la Parohia Chinteni, unde s-au vizitat Capela Mortuară și Biserica parohială cu hramul `Sfinţilor Mucenici Visarion, Sofronie şi Oprea`, PS Părinte Benedict fiind primit de către părintele Simion Abraham. Aici, lăcaşul de cult se află de aproximativ trei ani în reparaţie capitală, de curând deschizându-se șantierul de pictură a Bisericii, în tehnica fresco.

Menționăm că pe parcursul acestei zile o gazdă bună a fost doamna primar Lucia Magdalena Suciu, edil implicat și apropiat Bisericii” a rezumat vizita Pr. Focşanu Marius Cristian – Protopopiatul Ortodox Cluj I.

Loading

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *